‘Door deze zeer succesvolle behandelmethode was ik na drie weken volledig pijnvrij.’

11/09/2016 geplaatst in Ervaringen

Mijn opleidingen (LBO, MBO, HBO) en hobby's (hobbyboer en -veehouder en imker) en interesses zijn altijd groen en agrarisch geweest. Natuurbehoud met landbouw is voor mij een vanzelfsprekende combinatie. Het zit in mijn genen. Ik voel me in de landbouw- en natuurbeschermingswereld op mijn plaats, en haal hier mijn eigenwaarde en zekerheden uit. Tijdens mijn werkzaamheden als boswachter komt deze interesse vaak goed van pas. Maar ook niet onbelangrijk is dat ik hierdoor, in mijn beleving, de aansluiting met de basale uitgangspunten en grondbeginselen van de meer dan vierduizend jaar oude Qigong dan ook snel kon omarmen. Tijdens de eerste lessen bleek al snel dat ik, op advies van mijn manueel therapeut, de juiste keuze had gemaakt. Sinds een jaar of zeven ben ik een steeds bijlerende Qigong-beoefenaar. De plek die Qigong inneemt in mijn dagelijks leven wordt elk jaar intenser.

Al langere tijd had ik last van vage (psychisch gerelateerde) klachten door vele heftige zaken die ik in mijn leven heb meegemaakt. Het heeft een sprong genomen toen ik in de afgelopen zes jaar ziektewet in en ziektewet uit ging. Er is bij mij een bipolaire stoornis 2 vastgesteld. Ik had veel vage lichamelijke klachten (weinig energie en oververmoeidheids- /burnout-klachten). Hierdoor ben ik uiteindelijk in een ziektetraject van zes jaar terechtgekomen. In die tijd ben ik door de mallemolen gegaan, met P&O, UWV & FNV-jurristen, psychiaters, psychologen, cognitiviteitstrainigen, arbo-arts, reïntergratie-coaching, arbeidsdeskundigen, manuele therapie, acupressuur en acupunctuur. Uiteindelijk ben ik, door een ongeval met de kettingzaag waarbij mijn linkeronderarm bekneld raakte tussen een vallende tak en de boom en zeer zwaar gekneusd was, terecht gekomen bij de therapie van Qigong tuina bij Amien Ho.

Na het zaagincident kwam ik op de eerste hulp in het ziekenhuis. Ik dacht dat mijn arm gebroken was. Foto's wezen het tegendeel uit. Na drie uur op de eerste hulp was het volgens de dienstdoende arts slechts een zware kneuzing. Ik zou na drie dagen alles weer kunnen doen. Dit leek mij zeer onwaarschijnlijk en dat bleek in de dagen erna ook niet zo te zijn. De huisarts deed de second opinion en gaf de arts van de eerste hulp ongelijk en schatte het herstel op minimaal 6 tot 8 weken. Waarschijnlijk nog langer. Ook met pijnstillers kon ik niet erg veel doen. Slapen en werken ging slecht. Alleen met slaapmiddelen ging het enigszins. Gelukkig ben ik de arm blijven bewegen en ben ik door de Qigong tuina en kruidenpakkingen veel sneller genezen dan aanvankelijk voor mogelijk werd gehouden. Door deze zeer succesvolle behandelmethode was ik na drie weken volledig pijnvrij.

Maar ook heel oude meerjarige klachten van structurele vermoeidheid, lusteloosheid, zeer onrustige gedachten, laag energieniveau, lage rugpijn, vastzittende schouders, kuit- en beenspierkrampen, structurele darmklachten en een zeer snelle stoelgang, verkoudheidsklachten, verstopte bijholtes, oor- en neusklachten, schitteringen voor mijn ogen en hoofdpijn zijn sinds mijn eerste Qigong-behandeling in maart en mijn dagelijkse Qigong geminimaliseerd. Het is nu eind mei en mijn klachten zijn meer structureel maar incidenteel, met een veel lagere frequentie.

Het is zeer waarschijnlijk dat bij een Qigong tuina-behandeling eens per maand en de dagelijkse oefeningen deze structurele afname alleen maar doorzet en mijn energieniveau, levenslust en innerlijke rust zich - ook in onrustige situaties - alleen maar zullen verbeteren. Waardoor mijn functioneren in het dagelijks leven alleen maar stabieler zal worden. Mijn verwachting is dat mijn bipolaire aandoening hierdoor ook niet zo snel meer terug zal keren. Dit alles zonder medicatie maar met Qigong tuina

Bert-Jan van Wichen (45)
Getrouwd en vader van Floris (4) en Sarah (3)