In het ziekenhuis waren ze verbaasd dat ik al zo snel weer naar huis kon

11/09/2016 geplaatst in Ervaringen

Acupunctuurpatiënte van het eerste uur vertelt over 33 jaar ervaring met acupunctuur

In 1979 kreeg Riet de Gier (73) haar eerste acupunctuurbehandeling. Nu, 33 jaar later, is ze toe aan haar vierde acupuncturist. Niet dat ze niet goed waren. ‘Ik heb alleen maar goede acupuncturisten gehad’, vertelt ze. ‘Maar ze stopten ermee of ik verhuisde.’

De eerste acupuncturist was een arts uit Hawaï. Riet had in 1974 een ongeluk gehad. Ze was aangereden door twee brommers. Riet: ’Na het ongeluk kon ik nog wel zelf naar huis lopen maar ik bleef last houden. Ik had krachtuitval aan de linkerkant en liet alles uit mijn handen vallen. Ik kwam bij de orthopeed terecht maar die kon niks vinden. Jaren heb ik met een kraag gelopen, zonder te weten wat eraan schortte. Na vijf jaar bleek uit een MRI-scan dat ik een nekwervelbreuk had opgelopen! Toen wilden ze me opereren maar dat durfde ik niet. Het zou óf goed komen óf ik zou in een rolstoel belanden. Ik besloot toen acupunctuur te proberen. Ik heb het telefoonboek gepakt en dacht: ik zie wel,
ik prik gewoon iemand. Zo kwam ik bij die Hawaïaanse arts terecht. Een heel vriendelijke man, die me weer een heel eind op de been heeft geholpen.”

Sneller herstel dan gemiddeld

Niet lang daarna moest Riet aan haar baarmoeder en eierstokken worden geopereerd. Riet: ‘Bij die operatie heeft acupunctuur mij ook enorm geholpen. De acupuncturist behandelde mij vóór de operatie waardoor ik daarna veel sneller herstelde dan gemiddeld. In het ziekenhuis waren ze verbaasd dat ik al zo snel weer naar huis kon.’

In de loop van haar leven heeft Riet zes ongelukken gehad –allemaal buiten haar schuld - waarbij ze twee keer een whiplash opliep. Het laatste ongeluk was in 2010, een kop-staartbotsing, waarbij een auto achter op die van haar en haar man klapte. Daarbij liep ze een frozen shoulder op en een whiplash. Ook werden in 2009 reuma en artrose bij haar geconstateerd. Vanwege haar klachten gaat ze elke week naar de fysiotherapie voor krachttraining. Naar de acupuncturist gaat ze zo vaak als nodig is. Ze heeft het idee dat de acupunctuur zeker bijdraagt aan haar welzijn. Daarnaast hebben ook haar dochter en haar schoonzoon inmiddels goede ervaringen opgedaan met acupunctuur. Zo’n vijf jaar geleden zijn ze met behulp van acupunctuur gestopt met roken.

Speldenprik

Van het prikken heeft ze nooit last gehad. Riet: ‘Ik vind het vreselijk dat er zoveel mensen bang zijn voor acupunctuur. Die naaldjes, dat stelt niks voor. Het is een speldenprik.’ Ze merkt dat er in haar omgeving ook veel onwetendheid is over de vergoedingen. ‘Ik krijg de helft vergoed omdat ik in het aanvullingsfonds zit. En de rest trek ik af van de belastingen. Dat weten ook veel mensen niet, dat dat kan. Misschien zou het goed zijn als de NVA dat nog eens benadrukt.’


Oorspronkelijk interview voor de Huang Ti door Coco Rookmaker
Bewerkt voor de website door Susanne Schuurmans