‘Nadat ik de eerste weken eindelijk mijn verdriet en de boosheid vanwege mijn haperend lijf heb kunnen uiten, is er nu ruimte om verder te kijken.’

12/09/2016 geplaatst in Ervaringen

Sinds enkele weken ga ik naar een acupuncturist om te kijken of dit verlichting kan gaan geven in de chronische pijn en het omgaan met de pijn. Ik ben met een open visie naar haar toe gegaan, vooral omdat acupunctuur op meerdere vlakken kan inwerken. In de reguliere zorg krijg ik over het algemeen te horen dat ik een ‘complex geval’ ben. De kunst om holistisch te kijken, lijkt in mijn ogen steeds meer naar de achtergrond te zijn verdrongen.

De pijnklachten zijn ontstaan door een combinatie van artrose ten gevolge van hypermobiliteit en het Caudasyndroom, dat is ontstaan door een acute hernia in 2012 en deze klachten zijn verergerd na een wervelfractuur in 2015 door een val van de trap. Door het Caudasyndroom heb ik, behalve de pijn en zenuwpijn, krachtsverlies in mijn benen waardoor ik niet lang kan staan of lopen en een soort van dronkenmansloopje eraan heb over gehouden. Zitten is een uitdaging omdat hierdoor het gevoel in mijn benen behoorlijk wordt verstoord. Ook fietsen op een normale fiets lukt niet meer. Dus voor nood heb ik een fiets met trapondersteuning aangeschaft.

Daarnaast had ik, na mijn val van de trap, het gevoel alsof ik ijsklontjes in mijn benen had, ongeacht of het -10℃ of 26℃ was. Door de combinatie van de pijn en de medicatie heb ik regelmatig een brainfog; niet kunnen opnemen wat er om mij heen gebeurt en veel moeite met concentreren. Ook speelt chronische vermoeidheid een zeer grote rol.

Ter illustratie van hoe mijn leven voor ‘de val’ eruit zag’, even een korte beschrijving:

Ik was werkzaam als verzorgende IG en bezig met een opleiding tot verpleegkundige. Ik ben moeder van twee volwassen zoons, heb een latrelatie, twee honden en drie katten. Lange wandelingen met mijn vriend en de honden en lange fietstochten hielpen mij om de drukte van alledag los te kunnen laten. Wat betreft sporten kon ik mij heerlijk uitleven in het crosstrainen. Met gemak kon ik hier een uur op staan sporten.

En dan nu mijn ervaringen tot dusver op het gebied van acupunctuur

Bij de eerste behandeling ging er een ontzettend warm gevoel door mijn benen. Dit was zo ontzettend verrassend, dat ik spontaan begon te huilen. Echt een emotioneel moment. Na enkele behandelingen lijken de ‘ijsklontjes’ steeds meer verleden tijd. Ik heb zelfs weer warme voeten. Dit alleen al is een enorme winst. Ook lijk ik iets meer uitgerust wakker te worden elke morgen. De avonden kan ik iets langer volhouden zonder meteen na het avondeten in slaap te vallen. In plaats van af en toe een heldere avond te hebben, heb ik nu ongeveer één á twee keer week een echte bijtank-dag, waarop ik als een zombie op de bank hang. Ook een hele verbetering.

Wat mij verder opvalt is dat ik nu bewuster keuzes aan het maken ben om te leren omgaan met de pijn. Nadat ik de eerste weken eindelijk mijn verdriet en de boosheid vanwege mijn haperend lijf heb kunnen uiten, is er nu ruimte om verder te kijken. Stappen te nemen voor een toekomst waarin ik weer wat meer dingen kan ondernemen en een soort van normaal kan functioneren. Om te kijken wat ik zelf kan doen om in elk geval te voorkomen dat de pijn erger wordt.

Zo heb ik de stap genomen een rollator aan te schaffen, om steun te hebben tijdens het lopen en te kunnen zitten als het lopen even niet gaat. Ook heb ik een ergotherapeut ingeschakeld om te kijken hoe ik minder belastend kan lopen. Of bijvoorbeeld een loopfiets als hulpmiddel te gaan gebruiken, ter compensatie van het krachtsverlies in mijn benen. Kortom, bewuste stappen nemen om, ondanks de pijn, toch zo aangenaam mogelijk te kunnen leven in plaats van vechten tegen de pijn. Hierdoor is er weer ruimte voor innerlijke rust.

De pijn is er nog steeds maar ik zit niet meer echt in die grote emotioneel negatieve spiraal waarin het gevoel van reddeloos verloren overheerste. Het kunnen en durven kijken naar mogelijkheden, met gebruikmaking van de nodige hulpmiddelen begint steeds meer te overheersen. Er is een positieve verandering gaande die ervoor zorgt dat mijn leven toch een heel stuk aangenamer aan het worden is. Dus ik blijf nog een poos doorgaan met de acupunctuur

Gina