Ook de Amerikaanse acupunctuurpatiënt is dik tevreden

21/12/2016 geplaatst in Actueel

Een Amerikaans tevredenheidsonderzoek onder maar liefst 89.000 acupunctuurpatiënten, behandeld in 2014 en 2015, laat zien dat zij een bovengemiddelde mate van tevredenheid hebben. Niet alleen zijn zij opvallend tevreden over de acupunctuurbehandeling maar ook over de acupuncturist. De resultaten van het onderzoek zijn begin december gepresenteerd door de American Specialty Health Incorporated (ASH).

De deelnemers aan het onderzoek werd gevraagd met behulp van een vragenlijst de algehele kwaliteit van de behandelend acupuncturist te waarderen op een schaal van 0 tot 10. Bij 80% (2014) en 87% (2015) van de ondervraagden scoorde de acupuncturist tussen 9 en 10. Vergeleken met de scores bij andere zorgverleners is dit hoog; daar werd bij 76% (2014) en 80% (2015) tussen 9 en 10 gehaald. In de vragenlijst werden ook eventuele bijwerkingen van de acupunctuurbehandeling bijgehouden. Slechts 13 keer werd een 'niet ernstige' bijwerking genoteerd. Dat is 0,014 %.

Bijzonder is ook dat 93% van de ondervraagden aangaf dat hun acupuncturist succesvol was in het verhelpen van hun gezondheidsklachten. Veel van deze patiënten kampten met hardnekkige chronische klachten. Een dergelijke mate van tevredenheid is opmerkelijk voor deze groep. 90% van de ondervraagden zou acupunctuur als behandeloptie aanbevelen bij familie en vrienden.

Mooi nieuws dus! En nog mooier is dat deze resultaten overeenkomen met de resultaten van twee Nederlandse patiëntenonderzoeken naar de tevredenheid over acupunctuur. Deze onderzoeken zijn vorig jaar uitgevoerd door respectievelijk de NVA en de NPVA (Nederlandse Patiëntenvereniging voor Acupunctuur). In de drie onderzoeken zien we gelijke resultaten. Samengevat zijn dat de volgende:

1 Patiënten zijn dik tevreden.
2 Acupunctuur geeft nauwelijks of geen bijwerkingen.
3 Een opvallend hoog percentage van de ondervraagden meldt verbetering van klachten.

Een vierde opmerkelijke overeenkomst is dat de meeste patiënten zich laten behandelen voor pijnklachten.

Wilt u meer lezen?
Hier vindt u de bespreking van het Amerikaanse onderzoek.
Hier leest u de resultaten van het onderzoek van de NVA en hier die van de NPVA.