Persbericht

20/09/2016 geplaatst in Actueel

Persbericht

Week van de Acupunctuur

In balans met Chinese Geneeskunde

Thema: Pijn

3 t/m 9 oktober 2016

Complementaire geneeskunde zet pijnpatiënt in de spotlight

Utrecht, 13 sept. 2016 – Dit jaar vindt voor de tweede keer de Week van de Acupunctuur – In balans met Chinese Geneeskunde plaats. Deze tweede editie heeft als thema pijn. Van 3 t/m 9 oktober kunnen mensen in heel Nederland kennismaken met de verschillende behandelingen uit de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG), zoals acupunctuur en shiatsu. Met name (chronische) pijnpatiënten worden daarbij van harte uitgenodigd.

Ruim 2 miljoen pijnpatiënten in Nederland

Volgens het rapport regieraad chronische pijn (2011) telt Nederland 2,2 miljoen mensen met chronische pijn. Dat zijn bijvoorbeeld mensen met steeds terugkerende hoofdpijn of met chronische gewrichtsklachten. Pijn is bij uitstek een klacht waarbij behandelingen uit de TCG verlichting kunnen bieden. Acupunctuur of andere behandelingen uit de TCG kunnen de reguliere behandeling van pijn goed ondersteunen of zelfs een alternatief bieden, bijvoorbeeld als de patiënt medicatie niet verdraagt of als de reguliere behandeling geen verbetering van klachten biedt. Doorverwijzen naar een acupuncturist moet dus een reguliere optie worden. Voor sommige huisartsen geldt dat al:

‘Acupunctuur heb ik altijd gezien als een nuttige aanvulling bij de behandelingen van patiënten met (chronische) pijn’, aldus G.J. Wierema (huisarts)

Wat is er 3 t/m 9 oktober te doen?

In het hele land worden vanuit de praktijken verschillende activiteiten georganiseerd, zoals lezingen en workshops. Op www.weekvandeacupunctuur.nl is te zien welke therapeuten meedoen en wat ze organiseren. Ook is op deze website uitgebreide informatie beschikbaar over de achtergrond van TCG en er zijn ervaringsverhalen van patiënten te lezen.

Over de Week van de Acupunctuur

De Week van de Acupunctuur is een initiatief van de NVA (Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur) en Zhong (beroepsvereniging voor Traditionele Chinese Geneeskunde). De twee verenigingen slaan de handen ineen om de Traditionele Chinese Geneeskunde onder de aandacht te brengen van pijnpatiënten.

Coquita van der Harst (voorzitter NVA) zegt over de Week: ‘Met de Week van de Acupunctuur laten we niet alleen een breed publiek ervaren wat TCG kan betekenen, maar richten we ons ook op bewustwording van een geïntegreerde benadering binnen de totale medische wereld.’

De Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (NVA) is een beroepsvereniging voor acupuncturisten en acupunctuurstudenten. De Nederlandse Vereniging voor Traditionele Chinese Geneeskunde (ZHONG) is een beroepsvereniging voor TCG-therapeuten. Beide verenigingen zetten zich in voor hun leden, voor de kwaliteitsbewaking van de beroepsuitoefening en voor de erkenning van Traditionele Chinese Geneeskunde.

Noot aan de redactie: Voor meer informatie, beeldmateriaal, een bezoek aan een praktijk of een interview kunt u contact opnemen met Susanne Schuurmans, freelance communicatiemedewerker NVA: telefoon: 0630594691, email: susanne@acupunctuur.nl